Glede slovensko-ruskega prijateljstva

Kako mu kaj kaže v golobnjaku in kaj storiti, da se okrepi

Torej, glede slovensko-ruskega prijateljstva. Prejel sem desetine odzivov. Večina izraža podporo sklenitvi miru med Rusijo in Zahodom, nekateri pa opisujejo stanje pri nas. medijsko je vojna pokrita le z zornega kota Zahoda, ruske informacije (niti ne govorim o interpretacijah) so vnaprej onemogočene, informacije so posredne in dosegljive na Logično.hr in predvsem The Global Research, tudi Swiss Policy Research, kjer preučujejo vse oblike propagande. Na internetu je nemogoče odpirati ruske kanale. Izražanje vdanosti Zahodu se ne omejuje le na politične obiske in zaveze, recimo na to, da bomo izdelovali strelivo za “Ukrajino”, temveč obsega tudi šikaniranje; ruski državljani pri nas ne morejo podaljšati delovnega dovoljenja, bančne kartice se blokirajo in celo režejo kot nekoč osebni dokumenti izbrisanim. To protizakonito gorečništvo se je menda umirilo. Morda šele potem, ko je doseglo cilj zastraševanja. Mnogi od ekonomskih in celo političnih imigrantov se prebijajo v polilegali, kakor vejo in znajo, na delovnem črnem trgu. Nekaj je tudi izjem: recimo bogato obložena trgovina z rusko robo v Trnovskem pristanu. Po drugi strani sem prejel resda redek glas, da ima ruska mafija tu svoje zveze v ešelonih slovenske oblasti, tako da dobivajo delovne vize, 6 mesecev se delajo, da delajo, potem pa gredo na socialno podporo.

Nisem mogel priti v stik z Justom Rugelom, znanim zgodovinarjem in mdr. ustanoviteljem izvirnege Društva slovensko-ruskega prijateljstva. V AJPESU sem videl, da to društvo ne obsdtaja več. Drugo društvo, ki obstaja od leta 1996, Društvo Slovenija-Rusija, se je že 26. 2. 2022 oglasilo na svoji FB strani s proukrajinsko vdanostno izjavo, ki odločno obsoja “rusko agresijo”. Delovanje društva se omejuje na vsakoletno romanje k Ruski kapelici, ki je bilo opravljeno tudi še lani jeseni. Objave so redke (morda 4 na leto.)

Medijska zapora je nasploh vseobsežna, vendar ni povsem neprepustna. Nasprotniki vojne v Ukrajini so imeli dva protestna zbora na Prešernopvem trgu, in sicer  24. 2. in 31. 3. Tretjič se dobimo 21. 4. ob 17.00. Na YT je najti vrsto nastopov s teh shodov. Tule imate celo nastop najstnika:

https://www.youtube.com/watch?v=Hx9eaXtHtN8 

Vsebinsko in izvedbeno je najboljša Violeta Tomič:

Miklavž Komelj je prebral pesem, posvečeno Darji Dugini

https://www.youtube.com/watch?v=mf7O94S8_3o.

Dober je Matej Trontelj 

https://www.youtube.com/watch?v=gEm84g1O4Zw in drugi.

Zlovenski mediji so o protestih molčali, le Insajder je imel nekaj, TASS pa je o obeh korektno poročal.

Začel je izhajati samizdat Kažipot, ki seveda ni cenzuriran. Mastnakov članek v njem z naslovom Evrofašizem je vreden dvakratnega branja.

Pri ZRC je izšla poučna knjiga Benjamina Abelowa, mdr. svetovalca in lobista za nuklearno varnost na washingtonskem Capitolu: Kako je Zahod pripeljal vojno v Ukrajino. ZRC, 2023. Original te analize ameriškega prisvajanja Ukrajine je izšel pred jesenjo 2022.

V Facebooku ima Vojko Kogej, znani slovenski raketolog, skupino Ruščina za samouke. Lahko se zastonj vpišete in s tem postanete ravno stoti študent brezplačnega tečaja.

Prav Vojko mi je bil vir mnogih informacij s terena:

Obstaja neformalna skupinica, ki se se vsak petek ob 18.00 zbere blizu pravoslavne cerkve oz. pred Moderno galerijo in nato vsakič odide v podporo RF pred bližnjo rusko veleposlaništvo in še malo okoli po centru mesta z ruskimi zastavami Veseli bodo vaše soudeležbe!

Ker društva slovensko-ruskega prijateljstva torej ni, ga lahko ustanovijo zainteresirani sami. Mislim, da bi bilo Rusom všeč, in iz pošte vem, da bi se marsikdo izmed Slovenijcev včlanil. Tu bi se lahko izkazalo, do kam seže roka Nata ali CIA. A tudi če bi oblasti našle pravno n+veljavne razloge, zakaj bi društvo ne smelo (!) obstajati, je mogoče ustanoviti Protivojno društvo, ki se bo zavzemalo za konec vojn povsod po svetu, kjer divjajo, praviloma ob odkriti udeležbi ZDA in drugih sočlanic Nata, ali pa vsaj ob prikriti pomoči Cie. Če najdemo na drugi strani kako vojno, ki se je udeležuje Rusija, se bomo seveda enako zavzemali za sklenitev miru.

Iščeta se torej mož ali žena, ki bi se bila voljna vpreči v ta projekt. Po svojih močeh bom pomagal.

Aha, skoraj bi pozabil: Vojko mi je posredoval tudi link do antipodnega društva v Ruski federaciji. Ni povsem jasno, ali se se lahko včlanijo tudi Slovenci. Raziskujte torej (https://si.rbth.com/news/2017/03/30/ustanovljeno-je-rusko-slovensko-drustvo-prijateljstva-in-kulturnih-vezi_730161). A zdaj mi poročajo, da je društvo v nekakšni hibernaciji.

Prijava na obvestila o novih objavah

Vse o naši politiki zasebnosti

Prijava na obvestila o novih objavah

Vse o naši politiki zasebnosti

Delite naprej ....

En komentar

Komentiraj zapis

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja